Atât interiorul orasului, cât si imprejurimile ofera turistilor multiple posibilitati de vizitare si petrecere a timpului liber. Orasul se mândreste cu bogatele sale vestigii culturale si istorice:
Curtea Domneasca, a carei constructie a debutat în timpul lui Mircea cel Batrân, a fost completata si amplificata de domnitorii ce i s-au succedat, prin turnul Chindiei - ridicat de Vlad Tepes, devenit cu timpul emblema orasului si Biserica Mare a Curtii Domnesti - ctitorita de Petru Cercel;
Manastirile si bisericile - 40 la numar - fiecare în parte reprezentând ctitoria unui domnitor si purtând încarcatura sa istorica si culturala: Manastirea Stelea - a gazduit, în prima jumatate a secolului al XIX-lea, o scoala greceasca,
Manastirea Dealu - aici a functionat tipografia lui Macarie, unde au aparut primele tiparituri în limba româna, Mitropolia - ctitorita de Neagoe Basarab, Biserica Târgului, Biserica Catolica, Biserica Lemnului, Biserica Domnita Balasa;
Muzeele: Muzeul de Istorie, Muzeul Tiparului si cartii vechi românesti, Muzeul Scriitorilor, Muzeul de Arheologie, Muzeul Petrascu;
Repere ale culturii moderne: Casa de cultura a Sindicatelor, Casa Tineretului, Casa de cultura a municipiului si Casa Armatei.
Exista si o alta fata a orasului nostru, marcata de hoteluri confortabile
(VALAHIA si DAMBOVITA, având împreuna aprox. 600 de locuri), o baza de agrement (cu strand, terenuri de sport si toate cele necesare distractiei în timpul liber), o impunatoare insula de verdeata (parcul CHINDIA), Sala Polivalenta (cu o capacitate de 2500 de locuri), un modern teatru de vara, cu peste 700 de locuri, învecinat cu o veche dar mereu noua Gradina Zoologica.
Pentru cei care doresc sa iasa din atmosfera orasului pentru câteva ceasuri, hanurile de la Priseaca (la 2 km de Târgoviste), hanul de la Dragodana (20 km) si hanul Logofatului-Gheboieni (4 km) ofera posibile tinte ale sfârsitului de saptamâna.
Pasionatilor de vânatoare si pescuit, împrejurimile Târgovistei le ofera zone bogate în vânat de toate marimile si ape bogate în peste.
Zone de vânatoare: Bucsani, Bolovani, Butoiu -mistreti, Moroieni - ursi, capre, cerbi, Cobia-Priseaca -sitari, Selaru -fazani.
Zone de pescuit: pastravaria de la Pucioasa, râurile Dâmbovita, Ialomita, Runculet.
Pentru cei care prefera muntele, datorita pozitiei geografice favorabile, Târgovistea este punctul de plecare spre câteva trasee de o valoare deosebita pentru turismul romanesc: Valea Prahovei, culoarul Rucar-Bran, unde frumusetile peisajului sunt exploatate printr-o retea de agroturism montan.